2019-07-31 08:33:41• hírek • Bede Emőke

Közel 30 bevetésen vesznek részt naponta a katasztrófavédelem egységei

Közzétette a 2019-es év első félévének mérlegét a Szamos Katasztrófadédelmi Felügyelőség, melyből nem csak a bevetések száma, de az is kiderül, hogy mi okozta a legtöbb, Szatmár megyében kialakult tüzet.

Az ISU tájékoztatása szerint az év első hat hónapjában összesen 4745 bevetésen vettek részt, azaz naponta átlagosan 27-szer vonultak ki egy-egy helyszínre. Természetesen ezek a hatalmas számok nem csak a tűzeseteket jelentik, mi több, ezek közül „csupán” 149 incidens (köztük 74 tarlótűz) során kellett oltani. A SMURD-rohammentők 2660 alkalommal siettek ki betegekhez vagy sérültekhez, polgárvédelmi bevetésekre pedig 53-szor került sor. Külön kategóriát képeznek az „egyéb sürgősségi esetek”, melyekből egészen pontosan 310 történt az elemzett periódusban. Ebbe a csoportba tartozik egyébként a árvízvédelmi bevetések sora, illetve a megye területén talált robbanószerek begyűjtése és szakszerű megsemmisítése is.


Visszatérve a tűzesetekre, az ISU a lángok kialakulásáért felelős tényezőket is lajstromba szedte. Közlésük szerint az esetek 34 százalékát nyílt láng, például gyufa nem megfelelő használata okozta, további 26 százalékát pedig egy-egy kipattanó szikra vagy parázs. Az incidensek 20 százalékáért a különféle készülékekben vagy vezetékekben kialakult elektromos rövidzárlatok okolhatók, 14 százalékért pedig az úgynevezett hőhatás tehető felelőssé, magyarán szólva a lángok az izzó tárgyakkal való érintkezés vagy ezek túl nagy közelsége miatt csaptak fel. A tüzek 5 százalékát olyan ritkán tapasztalható okokra lehet visszavezetni, mint a villámcsapás, az öngyulladás, a mechanikus szikrák vagy épp más tűzesetek továbbterjedése, a fennmaradó 1 százaléknyi esetek okát pedig jelenleg is kutatják – derül ki a katasztrófavédelem közleményéből.


Mindezek mellett érdemes azt is tudni, hogy a bevetések során 2783 polgárt részesítettek egészségügyi ellátásban, további 2 személyt és 3 állatot pedig a lángok közül mentettek ki. Az elemzett periódusban 11-szer tévesen riasztották a katasztrófavédelmet, 73 alkalommal pedig még útközben visszafordulhattak, ugyanis a lángokat sikerült már a kiérkezésük előtt eloltani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: